Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au lansat pe 24 aprilie, un program de consolidare institutionala, de constientizare publica si educatie in domeniul asistentei pentru dezvoltare. Este vorba de proiectul „Intarirea capacitatii nationale institutionale si educationale pentru dezvoltarea programelor si proiectelor de asistenta pentru dezvoltare”.

Programul a fost finantat de MAE in 2007 cu 825.000 Euro, iar principalii beneficiari vor fi  functionarii publici din MAE, ministerele de linie si alte institutii guvernamentale, organizatii neguvernamentale implicate in proiecte de asistenta pentru dezvoltare, Parlamentul, universitati, institute de cercetare, sectorul privat si mass-media.

In cadrul programului, care va fi pus in aplicare pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, se vor organiza sesiuni de formare, studii de bune practici, schimburi de experienta si vizite de lucru in tari UE care au deja o traditie in acordarea de asistenta pentru dezvoltare. De asemenea, prin acest program, va fi initiata o campanie nationala de informare menita sa familiarizeze opinia publica cu rolul si importanta politicii nationale de cooperare internationala pentru dezvoltare. Aceasta componenta va include activitati de informare si formare, inclusiv pentru jurnalisti, mese rotunde, seminarii si evenimente speciale si o campanie de presa.

Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE, Raduta Matache, a subliniat ca, odata cu aderarea la UE, Romania a intrat in familia comunitatii europene a donatorilor. A mentionat ca un obiectiv important pentru perioada urmatoare il reprezinta cresterea graduala a bugetului alocat pentru asistenta pentru dezvoltare pentru apropierea de angajamentele asumate la nivel european.

Jan Sorensen, reprezentantul PNUD in Romania, a accentuat importanta educatiei, pentru ca populatia sa inteleaga diferenta intre „cooperare pentru dezvoltare” si „donatii”. Vorbind despre noul rol de donator al statului roman, reprezentantul PNUD a aratat ca avantajul Romaniei este ca va putea invata din greselile celor care se afla de multi ani in categoria „donatorilor”.

Sursa: EURACTIV

 

Reclame