15-20 Martie 2008 –  Ljubljana, Slovenia

  PREZENTARE GENERALA

  • EU-ACP Joint Parliamentary Assembly a avut loc in Ljubljana, Slovenia in contextul presedintiei slovene a UE.  A adunat 78 de membri ai Parlamentului European si 78 de membri ai Parlamentului tarilor ACP (Africa, Caribbean si Pacific) .
  • Printre ONG-urile care au participat la JPA s-au numarat: confederatia europeana CONCORD, Sloga – platforma slovena, EAFF (Eastern Africa Farmers’ Federation) si ESAFF (Eastern Southern African Small-scale Farmers’ Forum).
  • Organizatiile de mai sus s-au intalnit in Slovenia pentru a avea posibilitatea de a discuta cu parlamentarii europeni despre viitorul asistentei si a realtiilor comerciale intre tarile UE si ACP.
  • Pe 18 martie aceste organizatii au protestat impotriva ineficientei tratatelor comerciale intre tarile EU si ACP. Demonstratia a avut loc in momentul sosirii Comisarului European pentru Dezvoltare, Louis Michel.
  • EPAs (Economic Partnership Agreements) sunt acorduri comerciale negociate intre UE si tarile ACP inca din 2002 cu ocazia semnarii tratatului de la Cotonou. Scopul EPAs este acela de a ajuta la dezvoltarea tarilor ACP. Insa aceste acorduri sunt criticate pentru ca se concentreaza prea mult pe liberalizarea comertului fara a lua in considerare saracia accentuata din tarile ACP.
  • In prezent, desi termenului limita pentru negocierile EPAs –  31 decembrie 2007-  a fost depasit, aceste negocieri nu au fost duse la bun sfarsit in toate tarile ACP. Dintre cele 78 de tari ACP, doar 15 au semnat acordul cu UE.
  • EDF (European Development FUND) este principalul instrument financiar de acordare de asistenta pentru dezvoltare tarilor ACP de catre UE.

Site oficial ACP – EU  Joint  Parliamentary  Assembly aici.

Rolul Asembleei Parlamentare aici.

Declaratie oficialaONG-urilor din tarile UE si ACP cer mai multa transparenta, ownership si responsabilitate in relatiile comerciale si de asistenta intre tarile ACP si UE.

ONG-urile din tarile UE si ACP, incluzand un numar mare de organizatii a fermierilor africani s-au intalnit la Ljubljana intre 15 si 20 martie la a 15-a sesiune a ACP-EU Joint Parliamentary Assembly. Ele cauta suportul membrilor asembleei cu privire la negocierile comerciale  pentru Economic Partnership Agreements (EPAs) si cu privire la acordarea de asistenta de catre UE catre tarile ACP prin intermediul EDF (European Development FUND).

„Dupa 5 ani de negocieri cu privire la EPAs, Comisia Europeana se poate mandri cu foarte putin”, a declarat Marc Maes, 11.11.11 si coordonator al Grupului de Lucru Cotonou al CONCORD. „Europa si-a dezvoltat piata interna in ultimii 50 de ani. Tarile ACP nu pot face acest lucru in doar 5 ani.”

„Mai putin de jumatate dintre tarile ACP au ajuns la un acord cu UE. EPAs au fost terminate in  graba si sub multa presiune din partea Comisiei Europene. Aceste aranjamente trebuie revizuite”, a mai declarat Marc Maes.

„Daca nu am fi semnat EPAs am fi fost supusi unor tarife comerciale mult mai mari. Practic nu am avut de ales”, a declarat Simon Stocker, Director EUROSTEP.

_mg_2592a.jpg

In fata protestatarilor al caror mesaj era  ‘Brussels made the Economic Partnership Agreements that will not fit ACPs.’, Comisarul European Louis Michel a raspuns: „Nu sunt de acord cu voi. Daca doriti sa ramaneti saraci atunci puteti fi impotriva EPAs .”

Vezi comunicatul de presa oficial aici.

Pentru a vedea fotografii de la aceste intalniri vezi Foto de la evenimente.

Reclame