05 Februarie 2008

Extrase din discursului sustinut de catre Adrian Cioroianu, Ministrul Afacerilor Externe in cadrul conferintei de presa.

„Ca actor, partener şi promotor regional, scopul nostru rămâne, pe mai departe, utilizarea unei game variate de instrumente pentru valorificarea poziţiei noastre strategice, plecând de la istoria bogată a relaţiilor şi prezenţei noastre în zona Balcanilor de Vest şi în regiunea Mării Negre.

Sprijinul pentru state partenere din zona Mării Negre, precum Georgia, a însemnat şi fapte, dincolo de declaraţii politice: am acordat 300 000 USD pentru programe de dezvoltare în Georgia, şi 100 000 USD pentru asistenţă umanitară. Am răspuns apelului Republicii  Moldova către comunitatea internaţională printr-un ajutor umanitar în valoare de 2,1 milioane euro (în produse şi în bani). Am obţinut un al doilea mandat consecutiv de punct de contact NATO pentru Ambasada României la Chişinău. Am avut un rol important în deschiderea Centrului de Informare şi Documentare al NATO la Chişinău. Au fost doar câteva forme de manifestare a interesului nostru de sprijin pentru Republicii Moldova, asupra căruia voi reveni.

Relaţiile cu statele din Orientul Mijlociu şi de pe continentul african au stat sub semnul participării României în modelarea şi implementarea politicilor UE faţă de aceste zone. Am oferit sprijin concret în cadrul unor misiuni ale UE în aceste zone. Am continuat seria de contacte bilaterale pentru a dinamiza sau reconfirma, după caz, profilul nostru special în relaţia cu statele din aceste zone. Am acordat 150.000 euro ajutor pentru refugiaţii palestinieni şi 500.000 euro pentru proiecte de reabilitare şi reconstrucţie în Liban, ambele prin programe multilaterale. Am susţinut financiar iniţierea proiectului de reabilitare a centrului istoric al oraşului Dakar. Recent am condus o delegaţie care a vizitat Tunisia şi Marocul, ca semn al interesului şi parteneriatului nostru pentru state din zona magrebiană şi mediteraneană. De altfel în curând voi face o vizită la Tel Aviv, la invitaţia omologului meu israelian, Tzipi Livni.

Sunt multe lucruri care ne rămân de făcut. Sau probleme în care aştept încă progrese. Au existat domenii în care ne-am fi dorit cu toţii realizări mai mari – relaţiile cu R. Moldova, problematica energetică, prezenţa activă în Orientul Mijlociu, cooperarea mai diversificată şi alertă cu state din Africa şi America Latină, pentru a aminti doar câteva. Este clar că 2007 a adus o serie de învăţăminte, de la nivelul meu, ca ministru, până la ultima terminaţie a serviciului diplomatic, din Centrală sau de la misiuni.

Plecând de la lecţiile şi acumulările acestui an diplomatic, vreau să mă refer succint la priorităţile noastre pentru 2008.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, primul obiectiv pentru 2008 a fost deja atins: ratificarea rapidă a Tratatului de la Lisabona. Dar ratificarea nu este suficientă. Vom lansa o campanie de comunicare adaptată pentru categorii de public românesc, privind beneficiile acestui tratat.

Membră a unei Uniuni consolidate, care acţionează global, România rămâne parte a regiunii în care geografia şi istoria au plasat-o. Încercăm, cu instrumente noi  şi o ofertă prietenească, să fim parte la modelarea viitorului vecinătăţii noastre.

Vom sprijini şi în 2008, cu înţelepciune şi deschidere, Republica Moldova. Din proprie experienţă, România spune Republicii Moldova că apropierea progresivă de Uniunea Europeană este cea mai bună linie politică. Vrem ca şi cetăţenii Republicii Moldova să se bucure de oportunităţile oferite de către UE, prin definirea parteneriatului de mobilitate UE – Republica Moldova. În 2008, vor fi îmbunătăţite şi diversificate serviciile consulare şi facilităţile de mobilitate acordate de România cetăţenilor Republicii Moldova. Suntem conştienţi de importanţa găsirii unei soluţii pentru conflictul transnistrean care să respecte suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova şi să contribuie la securitatea regională. Din postura noastră  de membru al Alianţei Nord-Atlantice, vom continua să sprijinim proiecte concrete care servesc apropierii dintre Republica Moldova şi NATO. În 2008, în premieră, Republica Moldova va fi unul dintre principalii beneficiari ai proiectelor de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare gestionate de MAE.

Ne propunem să consolidăm, în continuare, relaţiile româno-ucrainene şi să sprijinim perspectivele europene şi euro-atlantice ale Ucrainei, cu asigurarea protejării comunităţii româneşti din această ţară şi rezolvarea amiabilă a problemelor sensibile.

În contextul noii Strategii UE faţă de Asia Centrală, la care diplomaţii noştri au contribuit cu idei şi evaluări, vrem să acordăm anul acesta o atenţie specială contactelor şi relaţiilor economice cu ţările din această regiune, în special Kazahstan, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Înainte să închei, mă voi referi pe scurt la două aspecte pe care le consider foarte importante. Chiar dacă România continuă ea însăşi procesul de modernizare, sfârşitul anului 2007 a fost un moment de cotitură, un moment simbolic: România şi-a schimbat profilul din beneficiar de asistenţă, în ţară donator. Politica de cooperare internaţională pentru dezvoltare a devenit operaţională prin contribuţii multilaterale, în valoare totală de 4.675.000 Euro. Am amintit anterior doar o mică parte din aceste contribuţii. Ne-am propus ca, în 2008, ajutorul nostru să fie dirijat în special către zonele învecinate (Republica Moldova, regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest), dar nu exclusiv către acestea. Colaborarea noastră cu societatea civilă românească va fi vitală şi pentru aceste proiecte şi sunt bucuros că am găsit deja parteneri de încredere.

În premieră, MAE român în colaborare cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale din România (FOND) a pregătit şi coordonat participarea României cu un stand naţional, la Zilele Europene ale Dezvoltării din noiembrie 2007, de la Lisabona.

Ca donator internaţional, vom putea contura mai clar şi mai direct profilul internaţional pe care am dorit să îl consacrăm în ultimii ani, de cetăţean responsabil al acestei lumi, fidel valorilor drepturilor omului, promovării democraţiei, toleranţei şi dialogului inter-cultural. Acesta este spiritul în care vom exercita preşedinţia recent înfiinţatului Consiliu pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, cu întreaga responsabilitate în calitate de prim stat membru UE care deţine această funcţie.”

Discursul complet aici.

Reclame