In data de 4 decembrie, in cadrul sedintei Camerei Deputatilor, a fost supus pentru aprobare Proiectul de Lege privind aderarea României la Acordul semnat la Luxemburg (25 iunie 2005) de modificare a Acordului de parteneriat între statele membre ale grupului statelor din Africa, Caraibe şi Pacific (ACP), pe de o parte, şi Comunitatea Europeană şi statele sale membre, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000.

Acest proiect de lege a fost supus spre aprobare in data de 7 noiembrie 2007, asa cum precizeaza site-ul Monitorului Oficial.

Acordul de la Cotonou a fost semnat în Benin de către Uniunea Europeană şi de 77 de membri ai Asociaţiei Statelor din ACP, a fost ratificat de Parlamentul spaniol în luna aprilie a anului trecut şi prevede să trateze muncitorii din respectivele naţiuni ca pe cetăţenii UE.

Jan Gavrilă (Subsecretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe) a mentionat in cadrul sedintei din 4 decembrie ca obiectivul acestui proiect de lege este aderarea României la Acordul de parteneriat între statele membre ale grupului statelor ACP, numit si Acordul de la Cotonou. Acordul de parteneriat a fost încheiat pe o perioadă de 20 de ani, respectiv pentru anii 2000-2050, conform clauzei de revizuire care prevede adaptarea acordului la fiecare 5 ani, Acordul Cotonou a fost revizuit la 25 iunie 2005 în Luxemburg.

Comisia Europeană a solicitat noilor state membre să depună până cel târziu la sfârşitul lunii noiembrie 2007 instrumentul de ratificare a Acordului de la Cotonou revizuit, astfel încât acesta să poată intra în vigoare în timp util pentru a permite transferul de la 1 ianuarie 2008 a asistenţei alocate ţărilor din Fondul European de Dezvoltare. Aderarea la acord nu presupune implicaţii financiare suplimentare faţă de acordul iniţial pentru România.

Acest proiect a fost adoptat de catre Camera Deputatilor.

INFO UTILE:

Mai multe despre Acordul de la Cotonou puteti citi pe site-ul Comisiei Europene.

Documente CONCORD legate de acordul de la Cotonou.

Articol publicat pe site-ul Euractiv care a vizat „EU-Africa Summit” care a a avut loc anul acesta la Lisabona in data de 8 decembrie si la care a participat si Traian Basescu. Acesta a declarat ca Romania va incepe procesul de acordare de asistenta tarilor africane si ca, incepand cu 2008, statul roman va acorda 30 de burse studentilor africani.

Reclame