In data de 7 decembrie a avut loc o prima intanire a reprezentantilor FOND cu Europarlamentarii PSD Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu, Titus Corlatean si Victor Bostinaru. Printre organizatiile prezente s-au numarat FDSC, World Vision Romania, SECS, Pro Democratia, AUR, FPDL, CeRe, NDI.

Scopul acestei intalniri a fost acela de a initia dialogul intre europarlamentari si reprezentanti ai societatii civile din Romania pe probleme din agenda europeana, printre care si politica de cooperare pentru dezvoltare.

Discutia a fost inceputa de catre Ionut Sibian, Directorul FDSC si Presedintele FOND, care a salutat in mod deosebit prezenta lui Adrian Severin, un specialist in problematica politicii de vecinatate (ENPI).

Titus Corlatean a declarat ca a trecut un an de zile si ca inca nu am utilizat corespunzator expertiza romaneasca la nivel european. Ong-urile romanesti isi doresc sa externalizeze experienta dar trebuie sa colaboreze si in interior. In Romania sunt cateva ONG-uri vizibile dar exista asteptari ca din ce in ce  mai multe sa faca lucruri de substanta.

Ioan Mircea Pascu a felicitat FOND si organizatiile prezente pentru ‘acreditarea’ obtinuta pe langa organizatiile si institutiile europene si a subliniat importanta faptului de a ne ‘acredita’ si pe langa sistemul Natiunilor Unite (ONU). Trebuie in acelasi timp stabilite intalniri periodice cu comisiile, care sa vizeze teme si tinte comune.

Adrian Severin a declarat ca cea mai mare nevoie a noastra e de a ii  constientiza pe romani despre oportunitatea istorica, si nu conjunctuala, de a fi membru al Uniunii Europene. Foarte util ar fi ca societatea civila sa-si concentreze eforturile pentru a-i invata pe romani despre Parlamentul European. Vorbind despre importanta Romaniei in UE, Adrian Severin spune ca ‘suntem cei mai mici dintre cei mari, si cei mai mari dintre cei mici’. Mentioneaza faptul ca este important sa cream un parteneriat strategic intre ONG-uri si europarlamentari, pentru ca europarlamentarii sunt intrebati mereu de nume de ONG-uri pe care sa le propuna spre a fi invitate la diferite evenimente sau chiar sedinte ale diverselor comisii ale Parlamentului European.

In legatura cu cooperarea pentru dezvoltare Adrian Severin a declarat ca romanii trebuie sa se informeze si sa se implice in procesul de acordare de asistenta catre Moldova si Georgia si catre Africa. Noi tipuri de relatii vor fi stabilite, acelea din interior prin care ONG-urile devin subiecti europeni, dar si relatiile catre exterior prin care sa facem cunoscut statul nostru ca si membru european demn de respect. Acesta din urma poate fi castigat doar prin intermediul unei colaborari interne ce va putea consolida statutul ong-urilor, transformandu-le in ong-uri europene. Cat despre relatia cu comisiile, Adrian Severin a sugerat sa li se ceara sa invita ong-urile la discutii si dezbateri, astfel incat acestea sa stie ce sa faca pentru a facilita dezvoltarea organizatiilor, care sunt importante pentru societatea romaneasca.

In replica Mirela Oprea, World Vision Romania, mentioneaza ca un exemplu concret al importantei acestui parteneriat este dat de faptul ca adeseori, anumite proiecte ale ONG-urilor, depuse la birouri de finantare din Bruxelles, au sanse sporite de a fi acceptate daca sunt sustinute de parlamentari din tarile respective.

Victor Bostinaru vorbeste despre importanta de a aduce valorile europene in Romania si de ‘stimularea reflexelor europene in societatea romaneasca’. Pentru ca relatia de cooperare si parteneriat dintre ONG-uri si europarlamentarii PSD-isti sa devina una lucrativa, acestia din urma o sa invite ONG-urile la comisiile de interes din Parlamentul European. Interesul sau deosebit este pentru Balcanii de Vest.

De asemenea, PES activists Romania va gestiona relatia intre Grupul Socialistilor Europeni, Partidul Socialist European si societatea civila, in speta ONG-urile membre FOND. Discutii mai elaborate pe aceasta tema o sa aiba loc in cursul anului viitor, in pregatirea programului politic al PES pentru alegerile europene din 2009 – mai multe detalii pe http://www.manifesto2009.pes.org/

Lista completa a Europarlamentarilor aici.

Reclame