The Romanian MFA, in partnership with FOND, participated at the European Development Days, 7-9th November in Lisbon. The Romanian stand in the Development Village at the Lisbon International Fair had as main objective to show throughout a photo exhibition and printed materials, its tranzition from a beneficiary state to a responsible donor state. Moreover it provided information on the humanitarian aid and cross-border cooperation projects implemented so far in developing countries by the Romanian NGOs, provinding also the full description of the national development cooperation strategy.

La invitatia Ministerului Afacerilor Externe, FOND a participat in perioda 7-9 noiembrie la a doua editie a European Development Days, eveniment organizat de catre Comisia Europeana la Lisabona, Portugalia.

Tema editie din anul acesta a fost „Schimbarea climatica si cooperarea pentru dezvoltare”, la care au participa peste 20 de sefi de guverne si circa 1000 de decidenti, reprezentanti ai societatii civile si experti. Scopul principal al acestui eveniment a fost acela de a facilita dialogul intre diferiti actori si profesionisti dispusi sa faca schimb de experienta, sa asculte si sa invete de la parteneri din domeniul cooperarii pentru dezvoltare. Discutiile din programul celor 3 zile s-au tinut in jurul urmatoarelor subiecte:

•        vulnerabilitatea statelor in curs de dezvoltare

•        protectia bunurilor publice globale

•        impactul schimbarilor climatice asupra mediului si a populatiei

•        adaptarile si oportunitatile pe care aceste schimbari le implica.

Mai multe informatii aici.

Standul Romaniei a prezentat prin imagini si materiale tiparite tranzitia Romaniei de la stat beneficiar la stat donor si respectiv, la noul sau statut de membru responsabil al Uniunii Europene. Imaginile care au fost expuse la stand au ilustrat ajutorul umanitar acordat de catre Romania in perioada de tranzitie. Organizatii romanesti au derulat de-a lungul anilor campanii nationale pentru strangere de fonduri cu scopul ajutorarii persoanelor din zone afectate de tsunami sau din zone de conflict, si au derulat proiecte transfrontaliere in parteneriat cu tarile vecine in curs de dezvoltare. De asemenea, standul a pus la dispozitia vizitatorilor materiale in limba engleza referitoare la strategia nationala din cadrul politicii de cooperare pentru dezvoltare, materiale informative despre platforma FOND, brosuri ale campaniilor nationale organizate de catre organizatiile romanesti precum si studii si cercetari cu subiecte precum contributia Romaniei la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Romania a fost reprezentata la acest eveniment de catre reprezentanti ai platformei FOND, membri ai Directiei pentru Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare si Relatii Externe din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanti din mediul academic romanesc, reprezentant al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, reprezentanti ai CFCU din cadrul Ministerului de Finante si jurnalisti.

Printre principalii vizitatori ai standului s-a numarat si Petre Roman, prezent la acest eveniment in calitatea sa de membru al organizatiei Le Club de Madrid, organizatie independenta al carei scop este intarirea democratiei in lume, bazata pe experienta si resursele statelor acesteia. In parteneriat cu alte organizatii si guverne care doresc promovarea democratiei, Le Club de Madrid asigura consiliere si suport strategic si tehnic liderilor si institutiilor care se afla in plina tranzitie catre democratie sau care doresc consolidarea acesteia. Le Club de Madrid este format din 70 de membri – toti fosti presedinti de stat sau de guverne.

Pentru a afla mai multe informatii despre La Club de Madrid click aici.

DECARATII OFICIALE:

„Pentru prea mult timp am considerat schimbarile climatice o problema a viitorului, dar trebuie sa ne aducem aminte ca acest fapt este o amenintare reala pentru toata lumea. Este o problema globala ale carei efecte le putem vedea peste tot”. Aceasta a fost abordarea generala a discursului lui Kofi Annan din data de 7 noiembrie, in calitatea sa de director al Global Humanitarian Forum

Pentru a citi discursul intreg click aici.

Louis Michel, Comisarul European pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar, a declarat ca „ este nevoie de un fond global care sa asigure resursele financiare necesare pentru a combate schimbarea climatica, acum si aici. Tarile cele mai bogate din lume sunt responsabile sa restituie banii imprumutati printr-un mecanism financiar inovativ si de lunga durata”.

Pentru a citi toate declaratiile lui Louis Michel click aici.

Anul viitor, editia a treia va avea ca tema oportunitati concrete de networking si va propune un program social atractiv.

Pentru a vedea fotografiile de la acest eveniment, vezi Poze de la evenimente. (sau vezi Fotocronica MAE)

Reclame