27 – 28 septembrie   

Fundaţia Soros Romania (FSR) şi Institutul pentru Politici Publice (IPP) au organizat în perioada 27 – 28 septembrie Forumul trilateral România – Moldova – Ucraina, în cadrul Programului East East – Partnership Beyond Borders.

La conferinta au fost invitati sa participe reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din Romania, Republica Moldova si Ucraina participanti in cadrul Programului East East – Partnership Beyond Borders al Fundatiei Soros.

In prima zi a conferintei invitati, printre care Vasile Puscas, Sever Voinescu si Iulian Chifu, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova şi Ucrainei, au discutat pe tema situatiei actuale a relatiilor dintre cele trei tari. Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana a apreciat ca este necesara europenizarea agendei politice in Romania prin includerea temei vecinatatii in contextul ei european. Valentin Burada, coordonator de proiect in cadrul FDSC a facut o scurta interventie pe tema perspectivei derularii de programe de asistenta pentru dezvoltare de catre Romania in Republica Moldova. Mihai Godea, director al Centrului CONTACT din Chisinau, a apreciat ca perceptia cetatenilor din Moldova este ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana o noua Cortina de Fier s-a ridicat pe Prut. Problema obtinerii vizelor pentru Romania ramane una dintre principalele obstacole in intensificarea contactelor cu Republica Moldova.

De altfel, in ultima zi a conferintei, pe agenda discutiilor s-a aflat tocmai problema sistemului de obtinere a vizelor romanesti pentru cetatenii moldoveni si ucrainieni. Majoritatea celor care au luat cuvantul s-au plans de proasta functionare a consulatelor romanesti, precum si de lipsa de implicare comuna a ministerelor de afaceri externe ale acestor tari. O dovada pe care au luat-o in consideratie a fost chiar absenta reprezentatilor MAE la acest eveniment.

Mihai Godea, director al Centrului CONTACT din Republica Moldova, a precizat ca se doreste o mai buna functionare a Consulatului roman de la Chisinau, o imbunatatire a sistemului de obtinere a vizelor online si instruirea personalului Politiei de Frontiera de a pleca de la prezumtia de nevinovatie in legatura cu cetatenii moldoveni care tranziteaza granita cu Romania.

Reclame