stand-up-speak-out-logo-gcap.jpg

 

…pe 16 si 17 octombrie impreuna cu milioane de oameni din intreaga lume ce lupta impotriva saraciei si pentru promovarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Anul trecut, 23.5 milioane de oameni au facut acest lucru, stabilind un nou record mondial. Fa parte din acesta miscare globala in care un numar impresionant de oamenii au refuzat sa pastreze tacerea si sa accepte promisiunea incalcata ca se va eradica saracia!

RIDICA-TE SI FA-TE AUZIT! este o mobilizare globala impotriva saraciei si a inegalitatii care promoveaza si Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, respectiv:

 1. Eradicarea saraciei si a foametei extreme

 2. Asigurarea educatiei primare pentru toti

 3. Promovarea egalitatii intre sexe si apararea drepturilor femeilor

 4. Reducerea mortalitatii infantile

 5. Imbunatatirea sanatatii maternale

 6. Combaterea virusului HIV/SIDA, a malariei si a altor boli mortale

 7. Asigurarea sustenabilitatii mediului inconjurator

 8. Dezvoltarea unui parteneriat global pentru dezvoltare

Pe 16 si 17 octombrie oameni din intreaga lume se vor ridica la propriu si vor cere guvernelor lor sa isi tina promisiunea facuta ca acestea vor pune capat saraciei extreme. Anul trecut, mai mult de 23 milioane de oameni au luat parte la acesta mobilizare si au stabilit un nou record mentionat in Guiness World Record. Anul acesta se intentioneaza depasirea acestui record pentru ca mesajul sa se auda si mai tare. Fiecare persoana conteaza!

De ce sa te ridici si sa te faci auzit?

In 2000, presedinti din 189 de tari au semnat Declaratia Mileniului, sustinand astfel Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Totusi, in fiecare zi, 50.000 de oameni mor ca rezultat al saraciei si al accentuarii diferentei dintre bogati si saraci. Avem nevoie sa te ridici si sa te faci auzit, ca sa ii convingi pe cei de la putere sa isi tina promisiunea de a ajuta mai mult si mai bine tarile in curs de dezvoltare, sa anuleze datoriile acestora, sa promoveze comertul echitabil, egalitatea intre sexe si responsabilizarea publica. Acest lucru nu se va intampla daca nu ne implicam cu totii!

Ce poti face?

1. Alege o locatie

Poate fi un parc sau orice alt loc public, o scoala, o universitate, locul tau de munca etc.

2. Sau poti sa-ti alegi un eveniment

Ca de exemplu un concert, o piesa de teatru, un carnaval, la cinema – fii inspirat!

3. Creaza un moment prielnic sa spui Ridica-te si fa-te auzit!

La scoala si la universitati: inainte de inceperea orei de curs sau la ora de dirigentie

La biserica: vorbeste cu preotul sa tine un discurs la sfarsitul slujbei

La cinema sau la teatru: vorbeste-le celor din public despre aceasta mobilizare

La locul de munca: vorbeste-le colegilor tai la sfarsitul sedintelor

4. Alege un sef de echipa

Gaseste o persoana potrivita sa motiveze oamenii in momentul evenimentului. Poate fi seful tau sau o personalitate iubita de publicul larg.

5. Anunta intalnirea in una din cele doua zile prin email-uri, scrisori, fluturasi si postere

Invita jurnalisti sa participe la eveniment.

Cum sa planifici ziua Ridica-te si fa-te auzit!

 1. Gandeste-te din timp la cel mai bun moment in care sa te ridici si sa te faci auzit.

 2. Seful de echipa va vorbi oamenilor despre intentia si motivele acesti mobilizari si despre faptul ca se incearca un nou record mondial.

 3. Cere tuturor sa se adune si sa stea jos (sunt luati in considerare si personale cu handicap fizic).

 4. Cere tuturor sa se ridice in acelasi moment si sa spuna cu voce tare ca vor sa lupte impotriva saraciei si pentru Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Acest lucru poate fi facut printr-un gest simbolic cum ar fi: sa faca un juramant, sa ridice mainile sau sa fluture steaguri.

 5. Un juramant Ridica-te si fa-te auzit poate fi gasit pe site-ul http://www.standagainstpoverty.org/. Acesta poate fi adaptat si modificat in functie de contextul fiecarei tari.

 6. Cere participantilor sa inregistreze acest eveniment cu camerele video sau cu telefoanele proprii pentru ca ulterior sa incarce filmuletele pe site-ul http://www.standagainstpoverty.org/.

 7. Ultimul pas, si poate cel mai important, incearca sa numeri persoanele care au luat parte la eveniment si sa trimiti aceasta estimare ori la secretariatul GCAP, ori la secretariatul FOND. Acest numar va fi adaugat la numarul total de participanti la nivel global si va fi util pentru a vedea daca s-a stabilit un nou record mondial.

Cum sa fii luat in considerare si de ce?

 1. Pentru ca aceasta mobilizare sa aiba efectul dorit, trebuie sa fim in stare sa spunem conducatorilor nostri si intregii lumi ca milioane de oameni s-au ridicat impotriva saraciei si pentru a promova Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului drept o prioritate politica.

 2. Organizatorii trebuie sa anunta pe site-ul oficial ca isi asuma responsabilitatea pregatirii acestui eveniment si ulterior, trebuie sa anunte numarul aproximativ al persoanelor care au participat. Acest lucru se poate face intrand pe site-ul http://www.standagainstpoverty.org/ (tot pe acest site veti gasi mai multe detalii legate de inregistrare). Daca nu aveti acces la internet puteti trimite un fax la biroul GCAP / UN Millennium Campaign (detalii pe site-ul http://www.whiteband.org/)

Ca sa fii informat:

http://www.whiteband.org/

http://www.millenniumcampaign.org/

http://www.standagainstpoverty.org/

Daca vrei cu adevarat sa te implici

Daca vrei sa obtii materiale utile mobilizarii (texte, foto etc)

Scrie pe adresa:

claudia.iatan@fond-romania.ro

Reclame