„Moldova in the context of the Romanian Development Cooperation Policy and of the European Neighbourhood Policy – opportunities and challenges for the civil society organizations”

28-29th June, Iasi, Romania

„FDSC, ProWomen and FOND (Romanian development NGO platform) have organised a seminar on civil society and development co-operation in the context of the European Neighbourhood Policy, in Iasi (Romania) on 27/28 June 2007.This seminar brought together around 40 NGOs from Moldova and Romania to discuss financial assistance to Moldova provided through the Romanian bilateral programme and the European Neighbourhood and Partnership Instrument (ENPI).” To read the entire article click here

Pe 28 si 29 iunie, la Iasi, FDSC si ProWomen, sub egida grupului de lucru FOND Moldova – Georgia, au organizat seminarul „Societatea civila si cooperarea pentru dezvoltare in Republica Moldova in contextul politicii europene de vecinatate”. Evenimetul a fost sustinut prin proiectul „Partnership for development cooperation and humanitarian aid”, finanţat de către USAID prin World Learning for International Development. Acest seminar a reusit sa adune mai bine de 40 de reprezentanti ai societatii civile romanesti si moldovenesti. Printre acestia, au participat Irina Kulitane (LAPAS – platforma letona pentru dezvoltare), Florent Sebban ( Policy Officer – EUROSTEP), Sebastian Costea (Biroul de Cooperare Transfrontaliera Iasi), Aliona Niculita si Vlad Melnic (UNDP Moldova).

Printre obiective intalnirii s-au enumerat:

  1. semnarea unei declaratii comune de catre reprezentantii societatii civile din Romania si Moldova, in vederea accelerarii ritmului de programare a politicii de cooperare pentru dezvoltare a  Romaniei fata de Republica Moldova, si de promovare a unor recomandari concrete privind participarea efectiva a societatii civile in acest proces;

  2. masura in care societatea civila din Romania si Moldova poate influenta programarea asistentei europene prin intermediul Programului European de Vecinatate si Parteneriat (IEVP);

  3. identificarea prioritatilor de dezvoltare pe care le au organizatiile din Republica Moldova;

  4. schimb de experienta in derularea de programe;

  5. identificarea nevoilor care exista in Republica Moldova in scopul realizarii unui set de propuneri ce vor fi sustinute de catre FOND in dialogul cu autoritatile din Romania, in perspectiva interesului pe care Romania il va manifesta pentru Republica Moldova ca tara prioritara in cadrul politicii de cooperare pentru dezvoltare.

  6. prezentarea politicii de cooperare pentru dezvoltare in Romania  si a activitatilor desfasurate de catre organizatiile membre FOND  in acest context.

 

Pe viitor se intentioneaza crearea unei interfete de comunicare intre organizatiile neguvernamentale din Republica Moldova si Romania, crearea unei baze de date comune si realizarea unei strategii comune de actiune.

In acest sens, se intentioneza identificarea oportunitatii unor altor intalniri in care sa ia parte si reprezentanti ai autoritatilor publice din Romania si Moldova.

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment vezi Foto de la evenimente.

Reclame