CREAREA RETELEI NATIONALE ANTISARACIEI

 

Vineri, 22 iunie, la sediul Uzinexport a fost tinuta dezbaterea publica ce a avut ca scop principal crearea retelei nationale antisaracie in Romania. Evenimentul a fost organizat de catre Confederaţia Caritas Romania, FDSC, CENTRAS, Federatia Paritate Romania  – PARRO, ONPH Romania, Fundatia MATCA 2000, Asociatia Cetatea lui Bucur 7 Centre, Societatea Phoenix Carita, IRSCA Gifted Education, Fundatia Synergetica.

La eveniment au participat peste 36 participanti din 25 de organizatii din tara. Acestora li s-au alaturat Cristina Loghin (Secretar General, Confederatia Caritas Romania), Ivan Balan (Manager, Confederatia Caritas Romania), Michaela Moser (Vicepresedinte EAPN; Armutkonferenz, Austria), Izabella Marton (Vicepresedinte EAPN, Coalitia antisaracie, Ungaria), Elodi Fazi (Policy Officer, EAPN Brussels) si Tatiana Basarab (Development Officer, EAPN Brussels).

In prima parte a zilei au fost prezentate doua modele de retele nationale: cea din Austria (inregistrata juridic) si cea informala din Ungaria, pentru ca ulterior sa fie prezentate obiectivele si misiunea European Anti Poverty Network (EAPN), cu sediul central la Brussels.

In a doua parte a zilei au urmat interventiile lui Octavian Rusu, FDSC si Valentin Burada, FDSC, legate de factori si roluri in reforma sistemului national de asistenta sociala, problematicile accederii la fondurile structurale si respectiv Social Watch, ce poate fi luat drept exemplu in stabilirea activitatilor viiitorului Observator Social.

Premergator conferintei, au fost trimise chestionare organizatiilor interesate in accederea la viitoarea retea nationala antisaracie din Romania. In baza acestor chestionare se vor stabili viitorii membrii, obiectivele, misiunea si activitatile specifice viitoarei platforme. In mapa conferintei s-a aflat si un draft de statut al viitoarei retele care este supus completarilor pana pe 31 august 2007 pe lista de discutii yahoo.groups – [antisaracie].

Urmatoarea intalnire, in care se va semna si aderarea organizatiilor interesate se va organiza in luna septembrie.

Problematici ridicate:

  1. nevoia de studii, statistici si cercetari in domeniu

  2. nevoia implicarii cat mai active a ONG-urilor din  Romania

  3. implicarea mediului academic

  4. multiplicarea modelelor de buna practica

  5. realizarea de catre ONG-urile membre a unei harti a nevoilor, in functie de domeniul de care se ocupa

  6. stabilirea misiunii, obictivelor si activitatilor viitoarei platforme

  7. modalitati de finantare

  8. aderarea viitoarei platformei la EAPN

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment vezi Foto de la evenimente.

Reclame